بوابة التدريسي
ظافر ثابت محمد العاني (أستاذ)

دكتوراه في تغذية دواجن
تدريسي
الإنتاج الحيواني - الزراعة
ag.thafer.thabit@uoanbar.edu.iq


معلومات عامة

أ.د. ظافر ثابت محمد العاني
1976 بغداد

دكتوراه في الانتاج الحيواني / تغذية دواجن

رئيس هيئة تحرير مجلة الانبار للعلوم الزراعية 

رئيس قسم الانتاج الحيواني (2021-2023)

رئيس اللجنة العلمية لقسم الانتاج الحيواني (2021-2023)

رئيس لجنة الدراسات العليا لقسم الانتاج الحيواني (2021-2023)

رئيس اللجنة الامتحانية لقسم الانتاج الحيواني (2021-2023)

احد اعضاء لجنة التعضيد والترقيات العلميه لكلية الزراعة (2019-2021)

رئيس اللجنة العلمية للمؤتمر الدولي المشترك للتقانات الزراعية الحديثة ICCMAT2023
البريد الالكتروني :- ag.thafer.thabit@uoanbar.edu.iq

رقم الهاتف :- 009647723172077

009647824445518

البحوث العلمية

 

Mohammed,Th.T., .2020. Effect of heat stress on blood alkalinity of broiler chicks and its reflection in improving the productive performance. Indian Journal of Ecology. 47, pp. 107-109.

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. Role of Nitroglycerine Injection in Japanese Quail (Coturnix japonica) Testes Tissues Parameters. Indian Journal of Ecology47, pp. 251-255.

  1.  

Mohammed,Th.T.,  2019. Effect of adding different levels of Optifeed®, Vêo® Premium and Oleobiotec® to the diets as appetite stimulants in the production and physiological performance of Male broiler under heat stress conditions. Plant Archives19(1), pp. 1491-1498.

  1.  

2018a. Effect of ginger and celery seeds as feed additives on reproductive performance of broiler breeder males . plant Archives. 18(2), pp. 1823-1829.       ,Mohammed,Th.T

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2018. Effect of dried tomato pomace as alternative to vitamin C supplemented diets in hematological indices and oxidative stability of egg yolk of laying hens in high-ambient temperature. Biochemical and Cellular Archives. 18(2), pp. 1647-1652

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. The Role of Adding Sodium Chloride in Broiler Chicks Diets to Improve Production Performance and Antioxidant Status during Heat Stress.Annals of Tropical Medicine and Public Health, 23(16), SP231612

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. The effect of vitamin e supplementation and different levels of dried tomato pomace on common carp diets (cyprinus carpio l.) on productive performance. Biochemical and Cellular Archives,  20(2), pp. 5371–5377

  1.  

Mohammed,Th.T., .2020. The effect of vitamin e as an antioxidant with different levels of dried tomato pomace supplementation on diets of common carp (cyprinus carpio l) on blood indices. Biochemical and Cellular Archives, 20(2), pp. 5173–5176

  1.  

Mohammed,Th.T., .2020. The effect of the use of different levels of Azolla to male broilers diets in the production and physiological performance and economic feasibility. Biochemical and Cellular Archives,  20(1), pp. 573–580.

  1.  

Mohammed,Th.T., .2019. Effect of using different levels of azolla as a substitute for soybean meal in the production performance of fish carp. Plant Archives,  19(1), pp. 573–577.

  1.  

Mohammed,Th.T., .2013.The study of effect adding antioxidants in the diet to reduce the effect of heat stress on production performance and antioxidant status in brown laying hens. Al-Anbar Journal of Veterinary Sciences 6 (1).

  1.  

Mohammed,Th.T., .2018.Effect of Vitamin E, C and Aspirin in the Performance, Lipid Peroxidation and Blood Biochemistry Traits of Broiler in Heat Stress. The Eurasia Proceedings of Science Technology Engineering and Mathematics. 3, 145-151

  1.  

Mohammed,Th.T., 2006. Effects of Aflatoxin B1 on some chemical characteristics of blood plasma in broilers .Al-Anbar J. of Agric. Sci. , Vol.: 4 No.(2) 182-188 .

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. Effect of using Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.)  and Sprout germinated barley as a prebiotics to the diets of common carp (Cyprinus Carpio L.) fingerling on the rates of apparent digestible coefficient and apparent protein digestible. EurAsian Journal of BioSciences 14 (2), 3741-3745.

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. Effect of adding Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.)  and Sprout germinated barley as a prebiotics in diets of common carp (Cyprinus Carpio L.) fingerling on growth performance and food utilization. EurAsian Journal of BioSciences .14 (2), 3185-3191.

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2020. Effect of Heat Stress on Blood Alkalinity of Broiler Chicks and its Reflection in Improving the Productive Performance. Indian Journal of Ecology .47 (10), 107-109

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2019.Effect Of Natural Antioxidants In Some Blood Parameters And Antibodies Titer Against Newcastle Disease In Heat Stressed Brown Laying Hens .  Journal of Tikrit University For Agric. Sciences. 16 No.(1) 96-105 .

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2017.The effect of adding different levels of Vitamin C, E, Aspirin and Sodium Chlorides in diet for total digestible nutrients, and some organ relative weights and carcass traits of broiler chickens during heat stress. Al-Anbar Journal of Veterinary Sciences. 10, 1, 94-107.

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2014. Protective Effect Of Artificial And Natural Antioxidants On Production Performance And Antioxidant Status Of Hen Layer Exposed To Oxidative Stress Induced. Iraq Journal Of Agricultural Research..19, 4.

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2013.Comparison effect of adding artificial and natural antioxidant on performance, physiological traits, antioxidant status and eggs quality of brown layer. Al-Anbar J. of Agric. Sci. , 11.(1).

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2018.The influence of electric stimulation shock on the embryonic development and behavioral traits in chicks embryo.Journal of Research in Ecology. 6(2): 2295-2305

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2016.Effect of using low levels of Aflatoxine (B1) on body weight and relative weights of carcass yield of meal Fawbro Broiler chicken Al-Anbar J. of Agric. Sci. , 4.(1)

  1.  

Mohammed,Th.T.,.2018.Effect of vitamin C and natural antioxidants on the production performance and antioxidant status of laying hens through heat. Journal of Research in Ecology .6(2): 2364-2375

  1.  
Mohammed,Th.T.,.2021.Effect of Tryptophan injection on the semen quality in Iraqi Shami buck. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 761 (1), 012093‏ 24   
Mohammed,Th.T.,.2021.The effect of the electric shock on embryonic development and neu.zrophysiological traits in the chick’s embryo. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 761 (1), 012090 25  
Mohammed,Th.T.,.2021.Effects of In-Ovo injection of Biotin on chick’s embryonic development and physiological traits IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 761 (1), 012111 26  
Mohammed,Th.T.,.2021.Impact of the electric shock on the embryonic development and physiological traits in chicks embryo Indian Journal of Animal Sciencesthis link is disabled,  90(11), pp. 1541–1545 27
Mohammed,Th.T.,.2021.Effect of vêo® premium and Vitamin C supplementation on lipid profile before and during pregnancy in some local iraqi ewes during heat stress .Iraqi Journal of Sciencethis link is disabled, 2021, 62(7), pp. 2122–2130
 
28
Mohammed,Th.T.,  2021.Effect of aromatase inhibitors on sex differentiation and embryonic development in chicks.Veterinary Medicine and Sciencethis link is disabled, 2021
.
29
Mohammed,Th.T.,  2022.Carcass characteristics of Awwasi lambs supplemented with Selenium and Vitamin D3. Iranian Journal of Ichthyology.2022, Vol 9, No. 1, pp: 355-359 30

Mohammed,Th.T.,.2022.Effect of Adding Grape Pomace and Resveratrol on Some Physiological Traits and Gene Expression to Prevent Hemorrhagic Fatty Liver Syndrome in Laying Hens. IOP Conference Series: Earth and  Environmental Science 1060 (2022) 01207

31

 

 

المحاضرات العلمية


السلسل المادة اسم المحاضرة المرحلة التحميل مشاهدة
1 اعلاف وعلائق نظري طاقة الاعلاف الثالثة
2 اعلاف وعلائق نظري مستوى النتروحين الثالثة
3 تغذية الحيوان هضم الدهون في اكلة الاعشاب الثالثة
4 تغذية الحيوان دهن الغذاء و دهن الجسم الثالثة
5 تغذية الحيوان الكيتوسيز الثالثة
6 تغذية الحيوان البروتينات والاحماض الامينية الثالثة
7 تغذية الحيوان المواد الناتروجينية غير البروتينية الثالثة
8 تغذية الحيوان الاحماض الامينية الاساسية والغير الاساسية الثالثة
9 تغذية الحيوان الهضم الانزيمي للبروتين الثالثة
10 تغذية الحيوان معامل الهضم الظاهري والحقيقي للبروتين الثالثة
11 ايض بروتين الجزيئات الخلوية دراسات عليا
12 ايض بروتين البروتينات والانزيمات دراسات عليا
13 ايض بروتين الاحماض الامينية الجزء الاول دراسات عليا
14 ايض بروتين ايض البروتين الجزء الاول دراسات عليا
15 ايض بروتين ايض البروتين الجزء الثاني دراسات عليا
16 ايض بروتين دورة اليوريا دراسات عليا

الشهادات الاكاديمية

 

الشهادة  الجهة المانحة التاريخ
بكالوريوس الانبار / كلية الزراعة 1999
الماجستير الانبار / كلية الزراعة 2002
الدكتوارة الانبار / كلية الزراعة 2013

 

الاشراف

 

 

العنوان

الاسم

ت

تاثير اضافة فيتامين E و C والاسبرين الى العليقة في الاداء الانتاجي والفسلجي لفروج اللحم المربى تحت درجة حرارة 35مْ 

سالم فيصل جبر

1

 Effect of using different ratios of Azolla plant (Azolla filiculoides Lam.) in some of production and physiological traits of c

حارث نافل عبدالباقي

2

تاثير احلال نبات الازولا مصدرا بروتينيا في الاداء الانتاجي والفسلجي لذكور فروج اللحم

يونس صعب نجم

3

تاثير استبدال النخالة الناعمة بثفل الطماطم المجففة واضافة فيتامين E للعلائق في الاداء الانتاجي لأسماك الكارب الشائع

محمد حامد فرحان

4

 تأثير إضافة Veo premium , و فيتامين C في الأداءالفسلجي والإنتاجي  للنعاج المحلية

ايمن حميد محل

5

 تأثير إضافة المسححضزات الحجارية Veo premium , Optifeedو
Oleobiotecوخليطهم الى العليقة في الأداء الإنحاجي وبعض الصفات
الفسلجية لذكىر فزوج اللحم

علي فيصل علي

6

    7

 

 

اخرى

المؤتمر العلمي الزراعي الخامس (دور التقنيات الزراعية الحديثة في تحقيق التنمية الزراعية المستدامة)   كلية الزراعة / جامعة الانبار

المؤتمر العلمي الزراعي الرابع (البحث العلمي الزراعي ودوره في تحقيق الاكتفاء الذاتي)      كلية الزراعة / جامعة الانبار           

المؤتمر العلمي الزراعي الثالث (توظيف البحث العلمي في القطاع الزراعي علميا وتطبيقيا)     كلية الزراعة / جامعة الانبار           

المؤتمر العلمي السادس لجمعية علوم الدواجن العراقية (دور البحث العلمي في تطور صناعة الدواجن العراقية) الكلية التقنية / المسيب

الندوة الوطنية المركزية برعاية السيد وزير التعليم العالي والبحث العلمي بالتعاون مع كليتي الزراعة في جامعة بابل وتكريت بعنوان (تحسين كفاءة الاداء الانتاجي للدجاج تحت الظروف المحلية)      كلية الزراعة / جامعة الانبار   

ندوة السلامة والامن الكيمياوي في مختبرات جامعة الانبار     

ندوة التلوث البيئي الناجم عن العمليات الزراعية وطرائق معالجته كلية الزراعة / جامعة الانبار

ندوة التأثيرات السلبية لبقايا المضادات الحياتية في المنتجات الحيوانية على صحة المستهلك والحد من استعمالها       ورشة العمل بمناسبة يوم النخيل العربي           كلية الزراعة / جامعة الانبار   

ورشة عمل تحديث الصفحة الالكترونية الخاصة بالتدريسين     كلية الزراعة / جامعة الانبار   

ورشة عمل التصنيف الوطني لجودة الجامعات        كلية الزراعة / جامعة الانبار

ورشة عمل الامن والسلامة الكيميائية والبايولوجية   كلية الزراعة / جامعة الانبار

ورشة عمل بوابة البحث والباحث العلمي وتصنيف الجامعات   كلية الزراعة / جامعة الانبار

ورشة عمل القيادة السياسية  مركز دجلة للدراسات والتخطيط الاستراتيجي في محافظة الانبار

 

ورشة عمل النانو تكنولوجي وتطبيقاته في الزراعة   كلية الزراعة / جامعة الانبار